Tikrai niekam ne paslaptis, kad norint gerai jaustis – reiktų stengtis sveikai maitintis. Tad jūsų racione ir lėkštėje didžiąją dalį turėtų užimti daržovės. Tai yra svarbu, nes daržovės yra pagrindinis skaidulų, mineralų ir antioksidantų šaltinis.
Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvalgyti 3-5 porcijas šviežių daržovių. Lengviausia subalansuoti savo mitybą tuomet, kai padalinus lėkštę, pusę jos užims daržovės, likusią dalį padalinus per pusę, turi tilpti žuvies ar mėsos gabaliukas bei grūdinės kilmės garnyras. Jei jums patinka valgyti bulves, tuomet jas galite drąsiai valgyti su daržovėmis.
Vasarą ir rudenį labai paprasta mėgautis sezoninėmis daržovėmis, nes soduose ir daržuose gausu pačių įvairiausių salotų, žalumynų, gūžinių kopūstų, šparaginių pupelių, burokėlių, griežčių, ropių ir kitų rūšių gėrybių.
Tad drąsiai galite eksperimentuoti gamindami įvairiausias salotas, troškinius, užkandžius ar net sveikuoliškus veganiškus desertus. Deja, kai kurias šviežias daržoves yra sunku išlaikyti per žiemą, tačiau galima puikiai išsiversti jas fermentuojant ar rauginant. Būtent raugintos daržovės yra puikus probiotikų ir fermentų šaltinis, taip reikalingas mūsų imuninei ir virškinimo sistemai. Taip pat reguliarus daržovių vartojimas padeda išvengti širdies, kraujagyslių ir įvairių chroninių ligų.
Daržovėse yra gausu pačių įvairiausių vitaminų ir mineralinių medžiagų, svarbių puikiai savijautai ir gerai sveikatos būklei palaikyti: C, PP, A, K, B, kalcio, kalio fosforo, magnio ir geležies. Jos taip pat teigiamai veikia organizmo mikroflorą, mažina puvimo procesus ir aktyvina žarnyno motoriką.
Tačiau reiktų turėti omenyje, kad didžiausia nauda yra iš tokių, kurias galite užsiauginti patys arba bent jau paieškoti ekologiškų ūkių ar ūkininkų, galinčių jums už patrauklią kainą pasiūlyti kokybiškų, šviežių sezoninių daržovių. Tuomet būsite garantuoti, jog šios daržovės taps vertingu jūsų kasdieniniu sveikos mitybos racionu.